top of page

Müşteri İlişkileri: Ulusal ve uluslararası müşteri ilişkilerini kuvvetlendirerek yeni pazarlara açılmak ve mevcut pazar payını artırmak.

03

deniz 3.jpg

Yerli Katkı ve İhracat Artırma: Türkiye'nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığı azaltmak ve yerli katkı oranını yükseltmek, aynı zamanda ihracat potansiyelini en üst seviyeye çıkarmak.

01

hava sav 3.jpg

Teknolojik Gelişim: Savunma sanayiinde kullanılan teknolojilerin yenilikçi çözümlerle geliştirilmesi ve modernizasyon süreçlerinin hızlandırılması.

02

hava sav 2.jpg

YETEN
Savunma Sanayii Yetenek Envanteri

     Savunma Sanayii Yetenek Envanteri(YETEN), T.C, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nca başlatılan savunma sektörü kurum/kuruluşlarının finansal, insan kaynağı, ürün, üretim ve test alt yapı bilgilerinin toplandığı ve ihtiyaç hasıl olduğunda istenen verilere göre raporlama imkanı sunma yeteneğine sahip bir Uygulama Yazılımıdır.
     Proje kapsamında, bir çok kamu kurum ve kuruluşu ile entegrasyon sağlanarak mevcut veri tabanlarından bilgi transferi sağlanmaktadır. Uygulama Yazılımı ile güncellenebilir, genişleyebilir, yüksek yoğunlukta bilgi işletme yeteneğine sahip, güvenli ve mevzuatlara uyumlu bir yapının oluşuturulması ve yönetilmesi hedeflenmektedir.

    YETEN Projesi ile TSK'nın ihtiyaç duyacağı her türlü harp sanayii ürününün ve hizmetlerinin milli sanayiinin kaynak ve imkanları ile azami ölçüde yurt içinden karşılanması için mevcut sanayiinin kapasitesinin ayrıntılı olarak ortaya çıkarılması, açık teknoloji alanlarının belirlenmesi, sanayii içinden yapay zeka teknolojisi ile potansiyel firma önermesi yapabilmesi ve teknoloji transferi ile yurt içinde imal edilebilecek olan ürünler ile bu ürünleri üretebilecek potansiyel firmaların belirlenmesi hedeflenmektedir.
YETEN Projesi kapsamında toplanan veriler ışığında, barış durumunda seferberlik hali öncesinde savunma sektörünün hazırlık durumunun artırılması ve eksik kalan ihtiyaçların belirlenerek gerekli yeni yatırımlar ile Seferberlik ve Savaş Halinde oluşabilecek ihtiyaçlar için kullanılacak karar-destek mekanizmalarına destek verilmesi amaçlanmaktadır.
     Ayrıca ana yüklenici firmaların tedarikçi tespiti hususunda, taksonomi ve yapay zekâ destekli modüller ile geri planda kalmış ancak faydalı olabilecek birçok firma ve yeteneğe ulaşılması ve söz konusu firmalarla aynı dilin konuşulması da proje kapsamında mümkün olacaktır.
Sektörde faaliyet gösteren firmaların yazılıma kayıt yaptırarak projeye destek vermeleri ve kendilerine ayrılan alanları eksiksiz bir şekilde doldurmaları sistemin çok daha zengin bir platform haline gelmesi ve kendisinden beklenen yetenekleri ortaya koyması açısından büyük önem arz etmektedir. Firmaların veri girişleri esnasında oluşabilecek iş yükü, programın geliştirilme aşamasında yapılan entegrasyonlar sayesinde en aza indirilmeye çalışılmıştır.

Bu kapsamda planlanan hedeflere ulaşılması için YETEN'e kayıt yaptıracak firmanın ;

  • Üretimini yaptıkları ürünleri

  • Üretim ve test altyapısı 

  • Finans 

  • İnsan kaynakları
    için YETEN Uygulama Yazılımında kendilerine açılan alanları eksiksiz doldurmaları, geleceğe yönelik daha sistemli bir planlamanın yapılabilmesi açısından oldukça faydalı olacaktır.

EYDEP
Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı



 EYDEP NEDİR VE EYDEP SÜRECİ NASIL İŞLEMEKTEDİR

          EYDEP, Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programıdır. EYDEP, ülkemizde faaliyet gösteren savunma sanayi sektöründeki firmalar için oluşturulmuş bir destek program niteliğindedir. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından oluşturulmuş olan bu programın temel amacı, Sektörde faaliyet gösteren ve üretim yapan firmaları değerlendirmek ve sektör bazında nitelikli tedarikçi olmalarını sağlamaktır.
Bu program çerçevesinde firmaların bulundukları duruma ilişkin, analizler yapılmaktadır. Bunun yanı sıra bu firmaların, hem kendilerini geliştirmeleri için bir plan oluşturulmakta, hem de uluslararası alanlarda da aktif rol alabilmeleri için destek sağlanmaktadır. SSB ve sektördeki öncü firmalar, EYDEP süreci içerinde bulunan firmalara, bünyesinde bulunan ilgili personellerini firmayı değerlendirmeleri için, görevli olarak göndermektedir. Yapılacak olan düzenli değerlendirmeler sayesinde firmaların, sektörel bazda gelişimleri sağlanmaktadır. Ayrıca gerçek zamanlı olarak yapılan gözlemlemeler ile de geçmiş oldukları aşamalar, net bir şekilde gözlenerek değerlendirilebilir.

EYDEP BAŞVURUSU
Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programına Başvuru için ilk yapılması gereken İşlem, "EYDEP Değerlendirme Resmi Talep Yazısını" SSB Sanayileşme Daire Başkanlığına iletmektir. Resmi talep yazısı iletilen firmaların, EYDEP bünyesinde yer alan Yönetim Ofisi tarafından, YETEN (Yetenek Envanteri) kayıtları kontrol edilir.
Kontrol sonucunda, OLUMSUZ bir dönüş olursa, FİRMA ile iletişime geçilerek YETEN kaydının yapılması istenir.
Kontrol sonucunda, OLUMLU bir durum olursa FİRMALAR resmi talep, evrak sayısı ve tarih baz alınarak değerlendirilmek üzere sıraya alınır ve değerlendirme yapılacak tarih, firmaya resmi olarak bildirilir.
Firmanın bu süre içerisinde yapması gereken ise, kendilerinden istenilen bilgileri ve belgeleri en geç bilgilendirme yapılan değerlendirme tarihinden " 15 GÜN ÖNCESİNDE" SSB'ye iletmektir. Bu noktada en önemli kısım ise, firmalar belirlenmiş olan zamanda belgeleri iletmezlerse, değerlendirme yapılabilmesi için, tekrar bir başvuru yapmaları gerekmektedir. Firmadan kaynaklanan bu süreç, 2 (iki) defa tekrarlanırsa, 2 (iki) değerlendirme sürecine alınmaz. SSB'den kaynaklanan bir sebepten ötürü yapılamaz ise yeniden ortak bir değerlendirme tarihi kararlaştırılır.
FİRMA kendisinden istenilen bilgileri ve belgeleri ilettikten sonra firma için bir "Değerlendirme Heyeti" belirlenir ve bu heyet, firmayı yapmış oldukları faaliyetlere uygun bir şekilde soru seti hazırlayarak değerlendirilir. EYDEP Değerlendirmesi yapılan firma Değerlendirme Heyeti tarafından puanlanır ve firma için bir RAPOR hazırlanır. Heyet tarafından verilen puan ve hazırlanan rapor esas alınarak firmaya, A,B ve C şeklinde sınıflandırılan "EYDEP SERTİFİKASI" iletilir.

EYDEP SERTİFİKALARI NELERDİR VE NE ANLAMA GELMEKTEDİR


EYDEP Sertifikaları A. B ve C olmak üzere 3 sınıfta değerlendirilmektedir.
EYDEP A Sertifikası: en yüksek dereceye sahip olan sertifikasıdır. Değerlendirme sonucunda sınıfı sertifikaya sahip olan firma, savunma sanayii sektöründeki öncü firmaların onaylı tedarikçisi olmaya hak kazanır. Sadece ülkemizde değil, uluslararası firmalarında doğrudan tedarikçisi olarak adres gösterebilirler. Bunların yanı sıra SSB tarafından gelişmeleri desteklenirken, SSB projelerine de DOĞRUDAN ANA FİRMA olarak teklif sunabilirler.
EYDEP B Sertifikası: orta dereceye sahip EYDEP B Sertifikasıdır. EYDEP B Sertifikası almaya hak kazanan firmalar, savunma sanayii sektöründeki öncü firmaların, doğrudan onaylı tedarikçisi olabilirler. Bunun yanı sıra SSB tarafından gelişimleri desteklenirken sektörde öncü firmalar için de ALT FİRMA olarak gösterilebilirler.
EYDEP C Sertifikası: almaya hak kazanan firmalar EYDEP denetiminden geçmiş sayılırlar. SSB tarafından desteklenirler. Ancak EYDEP sertifikasına sahip olan firmalar, doğrudan tedarikçi olmak yerine savunma sanayii sektöründeki öncü firmaların bünyelerinde belirlenen komisyon tarafından denetlenerek, ONAYLI TEDARİKÇİ olabilirler.


EYDEP DESTEK SÜRECİ NASIL İŞLEMEKTEDİR.
EYDEP Destek Süreci, EYDEP Değerlendirilmesinden başarılı bir şekilde geçen firmalar için yürütülmekte olan bir işlemdir. Başarı ile değerlendirmeyi tamamlayan firmalar için" EYDEP Destekleri Uygunluk Komisyonu" tarafından, Savunma Sanayii Başkanlığına değerlendirilmek üzere destek uygunluk önerisi iletilir. Başkanlık tarafından yapılan değerlendirilme olumlu yada olumsuz gerçekleşmektedir.
Değerlendirme sonucunun olumlu olması durumunda, SSB tarafından EYDEP desteğinden yararlanması uygun bulunan firmaya, resmi yazı ile bildirim yapılır. Firmaya imzalanmak üzere EYDEP DESTEK PROKOLÜ iletilir. SSB ve Destek talebinde bulunan firma arasında imzalanan protokol ile birlikte destek süreci başlar. Protokol imzalandıktan sonra belirtilen süre içerisinde sözleşme damga vergisinin firma tarafından ödenmesi gerekmektedir.
Destekten yararlanması uygun bulunan firmanın "SSB Genel Evrak Birimi' ne" teslim etmesi gereken yedi adet evrak mevcuttur. Bu evraklar aşağıdaki gibidir.

    1.Belirlenen EYDEP Destek Alanları içerisinde bulunması şartı ile yapmış olduğu harcamalara ait SSB adına kesilen fatura,

    2. vermiş olduğu hizmet/ ürün için "Gerçekleşme Formu"
    3. Firmanın tedarik etmiş olduğu hizmetin/ ürünün "EYDEP Destek Alanları Genel Listesi'nde" hangi alanda olduğunu gösteren tablo.

    4.Firmanın tedarik etmiş olduğu hizmetin/ ürün için desteklenmekte olan firmaya kesilen faturalar ve ödemelerine ait dekontlar
    5.Firmanin SGK ve Vergi borcu olmadığını gösteren evraklar

    6.Firmanın tedarik ettiği yada tedarik edeceği hizmetin/ ürünün 'Gerçekleşme Formu' Bilgileri
    7.Firmanın Damga vergisinin ödenmiş olduğuna dair dekont
Firmanın ileteceği evraklar ve SSB'nin yapacağı değerlendirmeler sonucunda destek ödemesi talebi uygun bulunursa, SSB tarafından firmaya, fatura tutarında ödeme yapılarak destek sağlanır.
Destek değerlendirmesi olumsuz sonuçlanan firmaya ise resmi yazı ile bildirim yapılır ve firma yeniden destek sürecine, değerlendirme sürecinin üzerinden 1 (bir) yıl geçtikten sonra yeniden EYDEP Başvurusu yapabilir


EYDEP TARAFINDAN DESTEKLENEN ALANLAR

  • Eğitim ve Rehberlik

  • Danışmanlık ve Montörlük

  • Sertifikasyon

  • Test

  • ERP/MRP/PLM(Yazılım, Donanım, Bulut)

  • Yazılım
     

EYDEP DEĞERLENDİRMESİ PUAN ARALIKLARI

0-29                     E   seviye             Gelişime Açık Firma
30-49                  D  seviye             Potansiyel Tedarikçi
50-69                  C  seviye             Tedarikçi
70-84                  B  seviye             Kalifiye Tedarikçi
85-100                A  seviye             Kalifiye Tedarikçi ve Potansiyel Stratejik Ortak
Olarak sınıflandırılır.

C ve üstünde puan alan firmalar EYDEP sertifikası almaya hak kazanır.

Firmanızı Savunma Sanayii'nin Neresinde Konumlandırmak İstersiniz.

kara 1.jpg
bottom of page